Często zadawane pytania

Jak szybko mogę wyjechać z wami za granicę?

Długość procesu rekrutacyjnego zależy od tego, czy spełnia Pani/Pan wszystkie kryteria wytyczone przez naszych partnerów (praktyka, wykształcenie, znajomość angielskiego, itp.). Zazwyczaj proces trwa 3 - 4 miesiące od otrzymania oferty pracy. Bliższych informacji o możliwościach wyjazdu chętnie udzielimy na podstawie Pani/Pana profilu zawodowego.

Czy są jakieś ograniczenia wiekowe dla uzyskania pracy za granicą?

Zagraniczne szpitale preferują kandydatów w wieku 23 - 50 lat i w kondycji fizycznej, która umożliwia bezproblemową adaptację w pracy za granicą. Możliwe są jednak wyjątki dotyczące konkretnych stanowisk, szczegółowych informacji chętnie udzielą nasi konsultanci.

Czy mogę wyjechać bez doświadczenia?

Zagraniczni pracodawcy wymagają w zawodach nielekarskich przynajmniej 1,5 - 2 lat praktyki, liczonej zasadniczo z ostatniego okresu pracy. W przypadku lekarzy doświadczenie zawodowe jest liczone od momentu uzyskania uprawnień lekarskich w konkretnej specjalizacji. Generalnie im dłuższy staż pracy tym lepiej. Bliższych informacji o możliwościach wyjazdu chętnie udzielimy na podstawie Pani/Pana profilu zawodowego.

Ile mogę zarobić?

Dokładną kwotę wynagrodzenia u poszczególnych pracodawców podajemy podczas niezobowiązującej osobistej lub telefonicznej konsultacji, która następuje po wzięciu udziału w jednym z naszych regularnych spotkań informacyjnych. Niemniej jednak można powiedzieć, że na pewno da się zarobić 160 000 złotych w ciągu roku. Zarejestrować się do udziału w niezobowiązującym spotkaniu informacyjnym można tutaj. Konsultacje są bezpłatne.

Czy mogę wyjechać z rodziną?

Możliwość wyjazdu z rodziną zależy od miejsca i stanowiska, o które ubiega się kandydat. Pielęgniarki/fizjoterapeuci otrzymują zwykle umowy, które nie uwzględniają i finansowo nie pokrywają pobytu całej rodziny. Rodzina może jednak Panią/Pana odwiedzać. Osoby na wyższych stanowiskach lub lekarze mogą podróżować na tzw. „family status“, który umożliwia życie w innym państwie z całą rodziną dzięki częściowej lub całkowitej dotacji na rodzinę od pracodawcy.

Już od dłuższego czasu nie pracuję w służbie zdrowia - czy mam szansę na pracę za granicą?

Aby zakwalifikować się do pracy w zagranicznych placówkach medycznych, trzeba mieć praktykę za ostatnie 2 lata w obszarze opieki zdrowotnej. Bliższych informacji chętnie udzielimy na podstawie Pani/Pana profilu zawodowego.

Czy mogę wyjechać z kolegą/partnerem, który również jest pracownikiem służby zdrowia?

Tak, istnieje taka możliwość. Nie możemy jednak zagwarantować zatrudnienia w tym samym szpitalu partnerskim, zależy to bowiem od profilów zawodowych obu kandydatów, aktualnej oferty z zagranicy, pomyślnego przejścia rozmów kwalifikacyjnych oraz innych czynników.

Czy oferujecie pracę również osobom niezwiązanym z opieką zdrowotną?

Nie, obecnie pośredniczymy w uzyskaniu pracy wyłącznie w zawodach opieki medycznej. Zagraniczne szpitale nie prowadzą naboru sanitariuszy ani asystentów medycznych.

Nie pasuje mi żaden z obecnie proponowanych terminów spotkań informacyjnych, czy można uzgodnić inny termin?

W przypadku, gdy nie pasuje Pani/Panu żaden termin, prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy. Jako alternatywę możemy zaproponować konsultację telefoniczną lub spotkanie indywidualne odpowiednie dla Pani/Pana profilu zawodowego.

Czy mogę dostać pracę za granicą w każdej specjalizacji?

Zagraniczni pracodawcy szukają ludzi z niemalże wszystkich medycznych grup zawodowych, z nielicznymi wyjątkami (psychiatrów, sanitariuszy, asystentów medycznych).

Chcę wyjechać do kraju spoza Zatoki Perskiej. Czy można dostać pracę także w innych państwach?

W przypadku zainteresowania pracą w innych krajach prosimy o kontakt.

Ile zapłacę za pośrednictwo w szukaniu pracy?

Nasze pośrednictwo jest całkowicie darmowe, podobnie jak nasze konsultacje i pomoc. Kandydat pokrywa tylko opłaty administracyjne, które mogą się różnić w zależności od miejsca pracy oraz od ilości wykorzystanych usług.

Przed otrzymaniem oferty:
- Kandydat sam zapewnia potrzebne tłumaczenia. Nie ma opłaty dla G5+.
- Jednodniowy kurs w Pradze - podstawowe kompetencje międzykulturowe oraz test z języka angielskiego (Jeśli kandydat posiada ważny certyfikat znajomości języka angielskiego cena jest niższa) 160 PLN

Po otrzymaniu oferty:
- Proces wizowy i licencjonowania 1100 PLN
- Obowiązkowy egzamin licencyjny Prometric ok. 220 USD*
- Obowiązkowe uwierzytelnienie dokumentacji Dataflow ok. 250 USD*
*kandydat płaci centrum licencjonowania/dostawcy

Obawiam się, że mój angielski nie jest wystarczająco dobry.

Jeśli nie jest Pani/Pan pewien swojej znajomości języka angielskiego, zapraszamy do umówienia się na bezpłatną konsultację telefoniczną, w trakcie której ocenimy poziom Pani/Pana umiejętności językowych i zaproponujemy dalsze działania. Konsultację można umówić za darmo poprzez formularz kontaktowy.

Czy Arabia Saudyjska jest miejscem bezpiecznym dla kobiet?

Tak! Arabia Saudyjska przechodzi wiele zmian - dotyczą one również pozycji kobiet w społeczeństwie. Kobiety mogą już na przykład prowadzić samochody lub nawet przystępować do egzaminu na licencję pilota. W każdym razie kraj ten jest jak najbardziej bezpieczny dla kobiet, a wiele z naszych kandydatek twierdzi, że czują się bezpieczniejsze w Arabii Saudyjskiej niż w miastach europejskich. Potwierdza to na przykład w nagraniu video dyrektor programu ze szpitala KFSH - Australijka, która mieszka tam już od kilku lat.

Czy Arabia Saudyjska jest miejscem bezpiecznym dla kobiet? 
Jak bardzo skomplikowany jest proces rekrutacji? Jakie dokumenty są mi potrzebne?

Proces rekrutacyjny jest bardzo skomplikowany i dlatego wszystkimi formalnościami zajmują się w imieniu kandydatów nasi wyszkoleni konsultanci. Schemat całego procesu można zobaczyć tutaj.


Proces rekrutacji
Czy można zrezygnować z pracy przed końcem kontraktu?

Tak, okres wypowiedzenia wynosi zazwyczaj 90 dni.

Czy można dostać pracę jako pielęgniarka na OIT/OIOM z wykształceniem ratownika medycznego?

Niestety nie jest to możliwe - jest problem z uznaniem tej profesji. Choć w Czechach jest to normalne, w placówkach w Zatoce Perskiej, gdzie zapewniamy pracę, doświadczenie ratownika na OIT nie jest uznawane za równorzędne pracy pielęgniarki "przy łóżku". Wymagana jest praktyka w pogotowiu i to co najmniej dwuletnia.

Czy mogę wybrać miejsce, w którym chcę pracować?

Oczywiście, że tak. Ważne jest jednak również, aby wziąć pod uwagę swój profil zawodowy. Nasi doświadczeni konsultanci chętnie pomogą w wyborze odpowiedniego miejsca pracy.

Czy można wziąć udział w rozmowie z przedstawicielami szpitala?

Tak, oczywiście. G5+ jest największą agencją w Europie Środkowej obsługującą czeski, słowacki, polski i chorwacki rynek. Kilka razy w roku przyjeżdżają do nas przedstawiciele najlepszych szpitali z Zatoki Perskiej, aby wybrać swoich przyszłych pracowników. Równocześnie w ciągu roku prowadzone są rozmowy online z przedstawicielami szpitali. Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera, a będziemy informować Panią/Pana na bieżąco o wszystkich zaplanowanych rozmowach. (formularz)

Czy kobiety w krajach Zatoki Perskiej muszą chodzić z zasłoniętymi twarzami?

W większości krajów Zatoki Perskiej kobiety już w ogóle nie chodzą zasłonięte, natomiast w Arabii Saudyjskiej oprócz zwyczajnych ubrań trzeba nosić tzw. abaję, ale nie trzeba zakrywać twarzy i włosów. Większość naszych kandydatek odnosi się do tego wymogu pozytywnie, bo dzięki temu nie muszą się rano zanadto zastanawiać, co na siebie włożyć.  W szpitalach noszone są natomiast standardowe mundurki, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Europie.

Czy udział agencji jest konieczny do zdobycia pracy w Zatoce Perskiej? Nie mogę zorganizować wszystkiego sama/sam?

Pracownicy G5+ starannie kontrolują wszystkie partnerskie szpitale i odwiedzają je osobiście każdego roku. Kandydat nie płaci z pośrednictwo w pracy, a równocześnie ma pewność, że placówka partnerska jest dokładnie sprawdzona. Dochodzi do tego jeszcze fakt, że kraje takie jak Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar, Bahrajn czy Arabia Saudyjska są bardzo zbiurokratyzowane, a proces zdobycia pracy i licencji jest tam bardzo skomplikowany i składa się z wielu powiązanych etapów. Nasz zespół konsultantów jest wyszkolony w taki sposób, by pomóc przejść ten proces jak najszybciej i zagwarantować, że wszystkie dokumenty są w porządku i można z powodzeniem uzyskać wizę i miejscową licencję.